Populär trend till Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

En blandning av styrka, akrobatik och våghalsighet. Intresset för poledancefitness ökar explosionsartat, nu har träningstrenden nått Dalarna.

Men de aktiva får kämpa för mot fördomar.

– Det är många som tror att man är en strippa som dansar runt en stång. Jag tycker det är roligt att få slå hål på det dom tror, det är så mycket mer. Det är inte så att vi dansar runt en stång på det sättet. Utan vi arbetar med styrka och rena tricks, säger  instruktören Jenny Hallkvist.

24-åriga Jenny Hallkvist har nyligen öppnat Dalarnas första poledance studio.

– Det är en roligare form av styrketräning. Vi blandar akrobatik, gymnastiska övningar, ren styrka och väldigt mycket flexibilitet. En mix av allt kan man säga, säger Jenny Hallkvist.

Intresset för poledance som träningsform ökar världen över, speciellt i öst. Under bara 2013 ökade antalet nya klubbar i Ryssland från 50 till 650.

I Sverige är intresseökningen mindre explosionsartad, men ändå markant. För 10år sedan fanns inga poledanceklubbar i landet, nu finns ett 20-tal. I höst kom alltså trenden till Dalarna när Jenny öppnade länets allra första poledanceklubb.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.