Portugiser förbättrade Dalarnas tandvård

Uppdaterad
Publicerad

För knappt ett år sedan rådde akut tandläkarbrist i Dalarna. Nu har tio portugiser börjat arbeta, och situationen har förbättrats.

I våras saknades det många tandläkare på flera orter runt om i Dalarna och Folktandvården drogs med långa väntetider. Särskilt de mindre orterna hade svårt att rekrytera tandläkare.

Men i våras kom också tio portugisiska tandläkare till Falun för att lära sig det svenska språket för att sedan kunna börja arbeta. På Folktandvården i Orsa har två av dem arbetat sedan i somras, Ana Martins och Magda Filipe.

– Det är en stor skillnad från staden jag kommer ifrån, men jag trivs bra, säger Ana Martins.

Det var den höga arbetslösheten i hemlandet Portugal som gjorde att kvinnorna valde att börja arbeta i Sverige och Dalarna istället, där det tvärtom saknades utbildade tandläkare. På kliniken i Orsa gick man på knäna för ett år sedan.

– Innan de kom var jag ensam tandläkare och det är en klinik som är avsedd för tre stycken, så vi har utökat tandläkarkapaciteten med 200 procent, berättar Per-Olof Bergström som är chef på Folktandvården i Orsa.

Och Ana och Magda känner själv att de har betytt mycket på arbetsplatsen.

– Jag vet att det var svårt innan vi kom, säger Magda och Ana håller med.

– Jag och Magda har fyllt en stor lucka här, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.