Foto: Maja Suslin / TT Nyhetsbyrån

Prins Daniel i kampen för mer organdonation

Uppdaterad
Publicerad

Prins Daniel blir beskyddare för föreningen ”Mer organdonation”.

Prins Daniel stödjer kampen för mer organdonation i Sverige genom att bli så kallad beskyddare av den ideella föreningen MOD, Mer organdonation.

Föreningen arbetar för att alla i Sverige som behöver en transplantation ska kunna få det och för att ingen skall behöva dö i väntan på ett organ.

Donation ökar

Hittills i år har det gjorts över 70.000 anmälningar till donationsregistret, enligt föreningen. Det är mer än en fördubbling jämfört med åren 2011 och 2012.

Inom sjukvården pratar man om ”Prins Daniel-effekten”, enligt föreningen. Detta efter att sjukvården kunnat se ett samband mellan ökningen av antalet anmälningar i donationsregistret vid de tillfällen som Prins Daniel officiellt har pratat om organdonation.

Föddes med njursjukdom

Prins Daniel föddes själv med en sjukdom som gav nedsatt njurfunktion och han njurtransplanerades i maj 2009 då hans pappa, Olle Westling, var donator.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.