Protest mot sänkt studiebidrag

Uppdaterad
Publicerad

I dag protesterade Socialdemokraternas ungdomsförbund mot sänkt studiebidrag på Högskolan i Gävle.

Förra veckan föreslog regeringen en sänkning med 300 kronor av studiemedlets bidragsdel för landets högskolestudenter. Istället föreslås studenterna få låna uppemot 1000 kronor mer än tidigare.

– Vi tycker att man ska investera i studenterna och inte fortsätta sin neddragningspolitik. Man minskar platserna på högskolan och där man minskar bidragsdelen och tvingar studenter att ta mer lån, säger Linnea Wickman (S) SSU Gävleborg.

– Med denna förändring nu så kommer bidragsdelen att minska, men kommer fortfarande vara högre än vad den var 2006 då Socialdemokraterna hade ansvar för detta, säger Tomas Tobé (M), ordförande utbildningsutskottet.

56 kronor skiljer det?

– Ja, den kommer att vara högre. Men för de allra flesta studenterna så innebär det att lånedelen nu ökas och bli ungefär 1000 kronor mer att röra sig med i månaden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.