Pumphuset invigdes

Uppdaterad
Publicerad

I somras berättade SVT om det då pågående arbetet med att restaurera det gamla pumphuset invid Faluån. Och idag stod det färdigt, med en nytillverkad pump installerad.

Efter att det under ett år restaurerats för att uppnå sin forna prakt invigdes pumphuset alltså idag. Det lilla huset byggdes på 1800-talet, och nu liksom då är den trögmanövrerade pumpen gjord av trä helt för hand, och är fullt fungerande.   

– Vi började förra sommaren med att plocka ned de gamla träpumparna och har därefter tillverkat själva pumpen. Allting är gjort i trä och på gammalt sätt, säger Reimer Pettersson vattenchef på Falu Energi & Vatten   

Men så värst mycket hushållsvatten kommer nog inte hämtas från pumphuset nuförtiden. Istället kommer det att bli Faluns minsta museum.

– Det är så vi har tänkt det hela. Det är så litet att man inte kommer in i det. Men vi har satt belysning i det så man kan se hur det såg ut på den här tiden, säger Reimer Pettersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.