Räddningstjänstens nya radiosystem är opålitligt

Uppdaterad
Publicerad

Gävledalas undersökning visar att det nya och säkra radiosystemet Rakel har felat flera gånger.

När stormen Ivar slog till i december förra året förlorade räddningstjänsten i Ljusdal förbindelsen med stationen i Ramsjö. Det nya och säkra radiosystemet Rakel slutade fungera och Gävledalas undersökning visar att systemet har felat flera gånger.

När stormen Ivar slog till med sina kraftiga vindar natten mot luciadagen förra året varnade SMHI för att det kunde innebära fara för allmänheten. I Ljusdal förberedde sig räddningstjänsten, men plötsligt gick det inte att få kontakt med deltidsstationen i Ramsjö, 6 mil norr om Ljusdal. Stora mängder träd hade fallit och flera områden var strömlösa, däribland Ramsjö. Då fungerade heller inte det nya, nationella radiosystemet Rakel.

– I och med att mobiltelefonin försvann samtidigt så hade vi ingen möjlighet att kunna kommunicera med omvärlden. Även polis och ambulans, som använder samma nät, blev ju drabbade. Det är inte bra, samverkan vid en händelse kan vara livsviktigt, säger Peter Nystedt, räddningschef i Ljusdal.

Lyckligtvis skedde ingen allvarlig olycka i Ramsjö under avbrottet, men Peter Nystedt är kritisk eftersom systemet har felat fler gånger, bland annat vid stormen Dagmar 2011.

SVT har tittat på alla felanmälningar som gjordes under 2013 till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som ansvarar för Rakel-nätet. Vid 86 tillfällen har blåljusmyndigheter rapporterat brister i radiokommunikationen. Det handlar till exempel om polis och ambulans i Malung som tappar täckning och polispatruller i Söderhamn som har svårt att nå kommunikationscentralen.

Det bör poängteras att detta är fel där användaren själv har ringt in och påtalat bristerna, vilket inte alltid görs enligt räddningschefen i Ljusdal eftersom störningar ändå loggas av MSB.

– När MSB lanserade Rakel så sa man att det var systemet som skulle fungera när alla andra fallerade, men det har ju visat sig att vid strömavbrott så försvinner både mobiltelefonin och Rakel. Det skapar problem både för medborgarna när de ska ringa in och larma och för oss när vi ska kommunicera med varandra, säger Peter Nystedt.

Det digitala Rakel-systemet har successivt införts i hela landet efter ett riksdagsbeslut 2003. Syftet är att skapa en säkrare kommunikation där myndigheter över hela landet kan prata med varandra vilket inte gick med det tidigare, analoga nätet. MSB som ansvarar för Rakel erkänner dock att det finns brister i systemet eftersom man i stora delar av landet hyr in sig hos privata aktörers mobilmaster. Dessa har sämre reservkraft vid ett strömavbrott och eftersom radiosignalen bara kan ta en förutbestämd väg så bryts kommunikationen om en mast blir strömlös, vilket var felet som orsakade avbrottet i Ljusdal i samband med stormen Ivar.

– Det är allvarligt och måste åtgärdas, säger Mats Hammarstam, chef för Rakel vid MSB.

MSB lovar att problemen ska åtgärdas i hela landet med hjälp av bättre reservkraft vid masterna och en radiolänk som gör att signalen ska kunna ta en omväg om en mast i signalkedjan slutar fungera. Västernorrland var först ut, där är ombyggnationen klar och i Gävleborg pågår arbetet just nu.

– Vi har sett tidigare att det här är ett känsligt område och redan innan stormen tog vi beslutet att införa radiolänksprojektet i hela Sverige, säger Mats Hammarstam.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.