De blir först i norra Europa med energiväderrapporter

Uppdaterad
Publicerad

Tanken med energiväderrapporterna som levereras av Radio Siljan är att påminna om att sol och vindkraft är miljövänliga och förnyelsebara energikällor.

Rapporten ska sändas två gånger på tisdagarna och då får lyssnarna veta hur mycket el som vindkraftverken i länet producerat och hur många hushåll som den elen räcker till. Lyssnarna får också veta hur mycket el och uppvärmning de hade fått om de haft solceller för elproduktion respektive varmvattenproduktion på taket. Bakom det hela finns Gävle-Dala energikontor och ett EU projekt som syftar till en omställning mot förnyelsebara energikällor.

– Nu är det solcellsanläggningar för elproduktion som är vanligast och mest populära. De är relativt enkla att installera och koppla direkt in på elsystemet, säger Jan Malm som är projektledare.

I Dalarna har solen varit framme så mycket den senaste veckan att den som har en sådan solcellsanläggning har kunnat producera cirka 72 procent av hushållselen genom solenergi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.