”Carlsson har fel hudfärg”

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Måns Clausen och Dalateaterns chef Gugge Sandström har överösts av rasistiska och hotfulla mejl. Idag gjorde Dalateatern en polisanmälan. Och Landstinget Dalarna tar kraftigt avstånd från påhoppen mot teatern.

Attacken mot Dalateatern handlar om att huvudrollsinnehavaren i Hemsöborna innehas av Måns Clausen som enligt mejlen har fel hudfärg för att spela i föreställningen. Regissören har enligt ett av mejlen ”svikit” svenskarna genom att ”smutsa ner Strindbergs verk”.

Trött och arg

Måns Clausen säger att han efter omständigheterna mår bra men känner sig både trött och arg efter det som hänt. Under onsdagen har Dalateatern polisanmält de rasistiska mejlen.

-Jag har aldrigt tidigare blivit attackerad på det här sättet

-Jag har aldrig tidigare i min roll som skådespelare blivit attackerad på det här sättet, säger Måns Clausen till SVT Gävledala.

-Vi får hålla huvudet högt och fortsätta kämpa för allas lika rätt i samhället, oavsett hudfärg, etnisk härkomst, religion och sexuellt läggning.

Tar avstånd

Landstinget Dalarnas Kultur- och bildningsnämnd tar samfällt avstånd ifrån de rasistiska påhopp som Dalateatern har blivit utsatt för i samband med föreställningen ”Hemsöborna”, skriver man i ett pressmeddelande.

”Ska ha öppet sinne för nya influenser”

-Kulturen utgör en viktig arena för det offentliga samtalet kring värdegrund och demokrati och rasistiska angrepp ska därför alltid bemötas och ifrågasättas. Det går helt emot den politiska vilja som den nyligen beslutade regionala kulturplanen ger uttryck för, där det bland annat står att ”Dalarnas kraft som kulturbärare ligger i ett öppet sinne för nya influenser, som kan stärka, utveckla och förnya kulturarvet”, skriver Ann-Catrin Lofvars (MP), ordförande Kultur- och bildningsnämnden och Malin Lagergren, chef Kultur och bildning i pressmeddelandet.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.