Rättviksfamilj självförsörjande på mat

Uppdaterad
Publicerad

-Vad är lyx egentligen? Att vara tvungen att konsumera är inte lyx för mig, säger Asya Uhlås.

Med får på gården, egen skog och kunskap om grönsaker och rotfrukter är Asya och Sven Uhlås, i Sjurberg, utanför Rättvik nästan helt självförsörjande på mat. De har valt en livsstil som innebär mindre konsumtion, men i gengäld mer tid.

För fyra och ett halvt år sedan flyttade Asya och Sven Uhlås till Sjurberg, utanför Rättvik. De träffades i Tanzania när de båda jobbade med biståndsprojekt inom VI-skogen. Asya kommer från Zanzibar, och hon har tagit med sig odlingstraditioner därifrån som hon kombinerar med svenska jordbrukstraditioner.

Vid sidan av alla timmar paret lägger ner på gården jobbar Asya med trädgårdsrådgivning och Sven jobbar två dagar i veckan på Rättviks kommun.

– Vi försöker leva på ett sätt som belastar miljön så lite som möjligt. Det intressanta är att de som väljer en sådan livsstil upptäcker att levnadsstandarden inte behöver försämras, säger Sven.

– Man har mer tid att jobba med händerna, får mer tid tillsammans, man lever mer med naturen, årstidsväxlingar, det blir som jag känner det ett naturligare sätt.

De köper mjölkprodukter, men allt kött kommer från gårdens får och ägg från de egna hönsen.

Asya tycker inte att de behöver göra avkall på bekvämlighet på grund av livsstilen.

– Nej, inte alls. Man kan fråga sig vad lyx egentligen är? Om jag skapar en massa behov av saker så kan jag tvinga mig själv att jobba för att ha råd med det, men då är det inte lyx längre, säger hon

TIPS TILL ANDRA

*Börja fundera på vad du äter

*Vilka möjligheter finns det att köpa lokala råvaror?

*Släng inte så mycket mat

*Kompostera

*Gå och cykla om möjligt

*Åk kollektivt

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.