Foto: SVT

Lagmannen: Beslutet togs på en halvtimme

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna är många efter beskedet om att Bergwall släpps fri efter 23 år på Säters sjukhus.

På onsdagen kom vårddomen angående Sture Bergwall som i snart 23 år suttit dömd till rättspsykiatrisk vård på Säters sjukhus.

Ingen självkritik från Säter

Efter flera timmars tystnad så valde ledningen för Säters sjukhus vid lunchtid att svara på frågor om beslutet i Förvaltningsrätten.

Fallet Thomas Quick

– Domen var väntad och vi har inga synpunkter på den, säger Ulf Cristofferson, verksamhetschef på Säters sjukhus.

Ulf Cristofferson säger sig också vara nöjd med att sjukhusets agerande under åren i samband med fallet Quick ska granskas.

– Vi välkomnar den här utredningen.

Finns det någon självkritik hos er just nu?

– Inte specifikt i det här fallet som vi kan ta någon slutsats av nu. Vi är glada att vi är under granskning och vi förbättrar oss efter hand, säger Cristoffersson.

Lagmannen om beskedet

Lagmannen Johan Montelius berättar att onsdagens beslut inte var svårt att fatta för rätten.

– Det är en process som pågått länge och som varit komplicerad, men nu på slutet så har alla ansett att vården ska övergå i öppen form. När vi träffades tog det en halvtimme ungefär, så det var inte så komplicerat, alla var eniga om att öppen rättspsykiatrisk vård är det rätta för Sture Bergwall idag, säger lagmannen Johan Montelius.

Han berättar också om utlåtandet från Rättsmedicinalverket var väldigt viktigt för beslutet.

– Det var absolut avgörande. Han behövde den utredningen och vi behövde den för att kunna fatta ett beslut, säger han till Gävledala.

Men enligt domen måste Bergwall avstå från droger och alkohol och vården ska alltså inte upphöra helt.

– Det beror på att vi anser att utrednignen visar att Bergwall fortfarande har en psykisk störning, inte en allvarlig, men en psykisk störning och att han därför riskerar att återfalla i allvarlig brottslighet, berättar lagmannen.

Advokaten nöjd med beskedet

Sture Bergwalls advokat Thomas Olsson är förstås nöjd med beskedet i Förvaltningsrätten.

– Det var en förväntad dom. Det är glädjande att de har fattat det här beslutet. Nu kan Sture Bergwall lämna kliniken och påbörja ett liv i frihet, säger han till Gävledala.

Och Förvaltningsrättens beslut om kontakter med öppenvården och krav på drogtester är inga problem, menar advokaten.

– Öppenvården innebär att han ska uppfylla särskilda villkor men det är inga villkor som är betungande för Bergwall, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet