I en ring från en vikingakvinnas grav står det För Allah . Nya analysmetoder visar att ringen kan vara ett bevis på en direkt koppling mellan vikingatidens Skandinavien och islam. Kvinnan i graven dog under 800-talet och begravdes i Birka som var en stor handelsplats utanför Stockholm. 1000 år senare upptäcktes graven av arkeologen Hjalmar Stolpe. Foto: Christer Åjhlin/SHM, TT

Ring kopplar vikingar till muslimer

Uppdaterad
Publicerad

Nya upptäckter om en arabisk ring hittad i en grav i Sverige har fått stor internationell uppmärksamhet.

Upptäckten ses av forskarna som ett tecken på att vikingar och den islamiska världen hade direktkontakt.

Ringen, som är från 800-talet, hittades på 1800-talet i Birka på Björkö i Mälaren i en kvinnograv. Ringen har ansetts vara förgylld, med en ametist med inskriptionen ”Allah” (Gud) skriven i arabisk kufisk stil.

Men nya analysmetoder i ett projekt lett från Stockholms universitet har gett ny kunskap om ringen.

– Vi tittade på den med svepelektronmikroskopi och upptäckte att ”stenen” var av glas, vilket var överraskande. Och den var inte förgylld, säger Linda Wåhlander, museipedagog på Historiska museet och en av forskarna i studien.

Inte bara i ”nördtidning”

Glasets inskription analyserades av en expert på gammal kufisk skrift.

– Förmodligen står det inte bara ”Allah”, utan ”för” eller ”till” Allah, eller möjligen ”nshallah” (om Gud vill), men det är lite osäkert, för det är sådan gammal skrift.

Resultatet publicerades i den vetenskapliga tidskriften Scanning.

– Jag vet inte vad som hände. Jag trodde den skulle hamna i nördtidning i USA. Sedan hamnade den på Science News och nu har de ringt från Discovery, Washington Post och CNN. Det är helt galet utanför Sverige, säger Linda Wåhlander.

Hade direktkontakt

Ringen har fortfarande filmärken som inte slitits bort. Antagligen har ringen gått direkt från tillverkaren och ganska snabbt hamnat i kvinnans grav. Det tyder på att vikingarna och kalifatet måste ha haft direktkontakt.

– Vi tänker att antingen är det någon som tagit hem den till kvinnan, eller om kvinnan har rest eller kommer någon annanstans ifrån och har begravts på Björkö, fast med skandinavisk dräkt. Ringen är inte använd som fingerring utan har hängt från spännbucklor, två metalldosor som håller upp en hängselkjol i den vikingatida dräkten, säger Linda Wåhlander.

Var ringen är tillverkad är svårare att svara på, men forskarna gissar att den är gjord någonstans kring Kaspiska havet.

– Det behöver inte vara en arabisk ring, det kan vara en person som varit en muslim någon annanstans, säger hon.

Fakta: Kalifatet

Kalifatet kallas den stat som bestod av det muslimska området som slutit upp kring profeten Muhammed vid hans död år 632. Landet styrdes av en kalif (ställföreträdare) och under de första århundradena därefter skedde en kraftig expansion.

Kring 800-talet, då ringen troligen tillverkades, hade riket sammanfallit i en rad mindre stater, men kalifens formella överhöghet erkändes i regel. Området innehöll då större delen av dagens Spanien och Portugal, Nordafrika, Arabiska halvön och bort mot floden Indus i öst.

Kalifatet upphörde att existera när mongolerna förstörde Bagdad 1258.

Källor: NE, Encyklopedia Britannica (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.