Lars Beckman (M) är missnöjd med att inga vargar får skjutas i Gävleborgs län.

Ris och ros efter vargbeslutet

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna är många efter beslutet att sexton inavlade vargar får skjutas i landet.

– Ett glädjande beslut. Jakt på varg är en förutsättning för vi ska få färre men friskare vargar och därmed nå en gynnsam bevarandestatus för stammen, säger Anders Ahlgren som är centerpartistisk riksdagsledamot på dalabänken.

– För de av oss som lever med vargen runt knuten, ser hur det drabbar djurägare och hur människor upplever en otrygghet är jakt en nödvändighet. Jakt behövs för att det ska finnas folklig förankring av rovdjurspolitiken. Därför är det här ett bra steg på vägen.

Saknar jakt i Gävleborg

Ahlgren får medhåll av den moderate riksdagsledamoten Lars Beckman i Gävle, som dock är besviken på att inga vargar i Gävleborg får skjutas.

-Det är dåligt att inte vargar får skjutas i de delar av Gävleborg där befolkningen upplever att det är ett stort problem, skriver Beckman på SVT Gävledalas facebooksida.

”Bestört över vansinnigt beslut”

Hårdast i sin kritik mot beslutet om vargjakt är inte oväntat Svenska Rovdjursföreningen.

-Jag är bestört över det vansinniga beslutet. Regerings vargpolitik består av jakt och inget annat. Alla underlag som finns visar att det är nya gener – och inte jakt – som är helt avgörande för att vargstammen ska bli livskraftig, säger Ann Dahlerius, generalsekreterare i Svenska Rovdjursföreningen.

”Naturvårdsverket ute och cyklar”

Redan under tisdagen reagerade Världsnaturfonden (WWF) starkt på ryktena om att ett beslut om vargjakt var på gång:

-Det skulle i så fall innebära att man skjuter bort en tredjedel av den reproduktiva delen av vargstammen. Man förstör medvetet förökningen, sade Tom Arnbom, rovdjursansvarig på WWF.

-Jag tycker det verkar som om Naturvårdsverket är helt ute och cyklar, vilket är extra konstigt eftersom de verkade klart tveksamma till jakt alldeles nyligen, sedan EU sagt nej till jakt, fortsatte han.

”Fler vargar borde få skjutas”

Vid Jägareförbundet i Dalarna är man delvis besviken på att inte fler vargar får skjutas.

– Att det nu blir jakt, och att regeringen så tydligt markerat gentemot EU-kommissionen att Sverige har rätt att bedriva jakt som en del i förvaltningen av varg, är oerhört positivt. Men för Dalarnas del är omfattningen av den beslutade riktade jakten en stor besvikelse, säger Thomas Björklund.

– Vi i Dalarna hade naturligtvis hoppats på att få en jakt som kunde minska koncentrationen av varg i någon omfattning. Nu blir det inte så, vilket vi är mycket besvikna över.

”Vargförvaltningen ska inte styras från Bryssel”

Vid LRF välkomnar man beslutet om jakt på varg:

– Det här är ett viktigt steg i rätt riktning. Det är bra att Naturvårdsverket fullföljde sin plan om urvalsjakt. Den svenska vargförvaltningen skall styras från Sverige, inte från kommissionärens kabinett i Bryssel, säger LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson.

– Nästa steg är en liberal, förenklad och snabb hantering av skyddsjaktärenden om varg. Det är ett oavvisligt krav från våra medlemmar. Och när en djurägare drabbats av rovdjursangrepp, måste djurägaren ersättas fullt ut både för skadorna och allt merarbete och merkostnader i samband med angreppet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.