Hon har kedjat fast sig i protest

Uppdaterad
Publicerad

Den omdiskuterade rivningen av Stackmoradammen i Orsa kommun har nu inletts. Bybon Barbara Sundberg protesterar genom att kedja fast sig i den gamla kvarnen.

– I fyra år har jag skrivit till olika instanser, som Fortum och Riksantikvarieämbetet, men utan resultat. Det är så frustrerande att ingen lyssnar på oss, säger Barbara Sundberg.

Den gamla kvarnen med nära 200 år på nacken är ett kulturarv och måste bevaras enligt Barbara, som får medhåll av Kjell Ström som också bor i närheten.

– Jag vill kunna visa det här för mina barn och deras barnbarn. Det finns ingen anledning att ta bort kvarnen, säger Kjell Ström.

Det hela började när energibolaget Fortum ansökte om tillstånd för att bygga ett kraftverk på platsen, men Fortum fick avslag på grund av den ekologiska miljön för fiskarna i Ore älv. Fallet gick till domstol och i februari 2011 beslutade Mark- och miljödomstolen att den provisoriska dammen som ligger intill kvarnen skulle rivas senast i december iår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.