Foto: Scanpix

Rulltrappan som inte fanns

Uppdaterad
Publicerad

Veckans fredagsfönster tar oss till Hudiksvall där historien handlar om minnet av en rulltrappa som aldrig funnits... eller?

Tore Svensson blev så frustrerad att han var tvungen att dyka ner i arkiven på Hudiksvalls tidning. Flera av hans bekanta påstod att de åkt rulltrappa på Tempo i Hudiksvall på 1950-talet. Men vad han mindes fanns ingen rulltrappa hos Tempo på Storgatan 34.

– Jag fick till slut tag i en artikel som skrivits av HT när huset invigdes men där stod inget om någon rulltrappa, säger Tore Svensson. Hade varuhuset haft en rulltrappa skulle det med all sannolikhet ha nämnts i artikeln, då rulltrappor på 50-talet var rätt så ovanliga.

Trots detta så fortsatte Tore Svenssons vänner att berätta minnen om rulltrappan på Tempo i Hudiksvall. Dom började kalla sig för Rulltrappans vänner och skaffade sig en  hemsida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.