Foto: Scanpix

Så farlig är björnen

Publicerad

Mellan 1750 och 1962 har sammanlagt 27 människor i Skandinavien dödats av björn. I de flesta av de fallen var björnen skadeskjuten innan.

Många av människorna dog inte vid attacken, utan av de infektioner de fick i såren. I dag hade sannolikt de flesta kunnat botas med hjälp av antibiotika.

Jägare dödades 2004

Hösten 2004 dödades en jägare utanför Jokkmokk i Norrbotten av en björnhona som han hade skadeskjutit, sannolikt efter att hans jakthund stött upp björnen ur sitt ide.

Innan detta hade ingen dödats av björn i Sverige sedan år 1902. Den gången var det en jägare i Jämtland som anfölls av en redan skadeskjuten björn. År 2007 dödades ytterligare en man av en björn. Det är oklart vad som skedde i det fallet men man vet att det hela hände på natten utanför mannens jaktstuga.

Enligt en rapport från skandinaviska björnprojektet har 31 människor i Skandinavien attackerats av björnar från år 1977 och fram till våren 2012.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.