Sabaton kan få regeringens exportpris

Uppdaterad
Publicerad

Falubandet Sabaton är nominerat till att få regeringens musikexportpris för 2014.

I nomineringen av Sabaton står bland annat ”Entreprenörskap är ett ord som man osökt kan använda på hårdrockbandet Sabaton. Många är de i både svensk och utländsk bransch som sedan starten 1999 har imponerats av bandets professionalism och aldrig sinande viljestyrka”.

Pris sedan 1997

Det var 1997 som regeringen började uppmärksamma insatser inom musikbranschen som riktat uppmärksamhet mot Sverige och därmed bidragit till svensk export. Genom åren har bland annat Avicii, Robyn och Borlänges Mado Diao prisats.

Avgörs 19 mars

Förutom Sabaton är Anders Hillborg, First Aid Kit, Max Martin och Tove Lo nominerade. Årets prisutdelning sker den 19 mars.

Sabaton – motivering

Entreprenörskap är ett ord som man osökt kan använda på hårdrockbandet Sabaton. Många är de i både svensk och utländsk bransch som sedan starten 1999 har imponerats av bandets professionalism och aldrig sinande viljestyrka. Efter ett monumentalt temaalbum om den svenska stormaktstiden återgick Sabaton under 2014 till historieskildringar från andra världskriget med senaste och hyllade albumet Heroes. Ett konsekvent och träffsäkert musikskapande, en lika konsekvent krigstematik och idogt arbete har gett dem framgångar och fans på samtliga kontinenter. Turnerandet har tagit dem flera varv runt jorden och det är inte många dagar per år som spenderas hemma i Falun. Men på bandets egen festival, Sabaton Open Air, är de i alla fall alltid på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.