Foto: TT Nyhetsbyrån

Hemmahoppet gav Northug en match

Uppdaterad
Publicerad

Herrarnas stafett fick en väntad upplösning. Petter Northug avgjorde med sin patenterade spurt och gav Norge åttonde raka VM-guldet i stafett. Sverige fick nöja sig med silvret.

Sverige tappade mark och sekunder på den första sträckan. Daniel Richardsson hängde med i tre av de fyra varven, men när mördarbacken skulle besegras för fjärde gången var svensken chanslös att hänga med. Vid första växlingen var Sverige 20 sekunder efter täten.

Johan Olsson tog upp jakten och plockade sekund för sekund. Efter halva sträckan var han, med Frankrikes Maurice Manificat i rygg, i kapp tättrion Ryssland, Finland, och Norge. Och Johan Olsson nöjde sig inte med det. Svensken tog över ledningen och på sista kilometern orkade ingen hänga med. Han gav Marcus Hellner ett försprång på sex sekunder till Frankrike och 14 sekunder till Norges Didrik Tønseth.

Dalarna – VM i Falun

Det försprånget åts snabbt upp av Norges Anders Gløersen. Och det var norrmannen som var starkast i sista backen. Inför sista sträckan kunde Petter Northug gå ut i ledning, fyra sekunder före Frankrikes Robin Duvillard. En tröttnande Hellner växlade som trea, sex sekunder efter täten.

Calle Halfvarsson och Petter Northug lät fransmannen Adrien Backscheider åka i ledningen i ett taktiskt spel på slutsträckan. Halfvarsson kom in först på stadion, men Northug vann spurten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – VM i Falun

Mer i ämnet