Skarp kritik mot räddningschef

Uppdaterad
Publicerad

Från och med klockan 06:00 på måndagsmorgonen står samhället i Fredriksberg i södra Dalarna utan deltidsbrandkår.

Redan i december förra året sa deltidsbrandmännen upp sig i protest mot underbemanningen som fick personalen att gå på knäna.

Uppsägningstiden har dock förlängts i hopp om en lösning. Men nu ger alltså brandmännen upp.

Dalarna – räddningstjänsten Ludvika

– Det var inget lätt beslut att ta, säger Kent Pettersson, en av de deltidsbrandmän som nu valt att sluta.

Kritik mot Räddningschefen

Deltidsbrandmännen är mycket kritiska till hur räddningshefen hanterar den här situationen och de ställer nu krav på chefens avgång.

– Om han slutar så kommer vi tillbaka med omedelbar verkan, säger Kent Pettersson.

Förvånad över kritiken

Enligt deltidsbrandmännen har chefen visat oacceptabla sidor i diskussionerna efter att brandmännen slog larm om deras pressade arbetssituation.

– Jag är förvånad över deras kritik, säger räddningschefen Stefan Karlsson till SVT och fortsätter.

– Jag har träffat brandmännen om rekryteringsproblemen och politikerna har lyssnat och beslutat att tre nya tjänster ska tillsättas. Nu tycks det inte räcka.  Jag är också förvånad över att kritiken riktas mot mej, då det inte är jag som leder och fördelar arbetet i Fredriksberg, säger han.

Har ledningens förtroende

Stefan Karlsson säger också att man har lämnat in en plan till Länsstyrelsen om hur man nu ska lösa den uppkomna situationen.

– Den planen följer vi och jag har också kommunledningens, kommunstyrelsens och räddningsnämndens förtroende att fortsätta det här arbetet, säger han.

Både deltids- och heltidsbrandmän har kritiserat ledningen inom räddningstjänsten i Ludvika kommun – något som ledamötena i räddningsnämnden är väl medvetna om. Under måndagseftermiddagen ska nämnden ha ett extra möte.

”Brandmännen mår inte bra”

– Vi har jobbat med det här under en lång tid. Brandmännen mår inte bra men vi vet inte om det enbart beror på ledningen, säger Åsa Bergkvist (S) till Gävledala.

Hon berättar att arbetet med att hitta fler brandmän inte har gått vägen.

– Vi har försökt rekrytera men det är svårt eftersom många i Fredriksberg jobbar på annan ort. Vi har inte lycktas, säger Åsa Bergkvist (S) som är ledamot i räddningsnämnden till SVT Gävledala.

Ludvika och Lesjöfors släcker nattetid

För att lösa den akuta situationen i Fredriksberg kommer det nu finnas två heltidsbrandmän från Ludvika på plats under dagtid. Övrig tid får heltidskåren i Ludvika eller kåren i Lesjöfors åka ut på larm.

– Det kommer ju att ta längre tid för dem att åka och det är inte bra, säger Åsa Bergkvist (S).

Enligt brandmannen Kent Pettersson har de fått ett muntligt löfte om att tre heltidsanställda  brandmän ska anställas i Fredriksberg.

– Det känns jättebra om det blir så, säger Kent Pettersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – räddningstjänsten Ludvika

Mer i ämnet