Foto: SVT/Arkiv

SD-politiker hoppar av politiken

Uppdaterad
Publicerad

En Sverigedemokrat i Sandviken kränkte en kollega på jobbet med utländsk bakgrund. Nu får SD-politikern inte fortsätta vikariera i kommunen, och idag meddelade SD i Sandviken att kommunpolitikern avsäger sig alla uppdrag.

– Det är en allvarlig kränkning som strider mot den värdegrund Sandvikens kommun har, säger Mats Åkerblom, HR-ansvarig på Omsorgsförvaltningen.

Hetsig diskussion på jobbet

Enligt en internutredning som SVT Gävleborg tagit del av, har kränkningen ägt rum på arbetstid. SD-politikern ska ha sagt nedsättande kommentarer om andra kulturer, till en kollega som är född i ett utomeuropeiskt land. Kollegan tog mycket illa vid sig och upplevde sig kränkt.

SD-politikern, som har politiska upppdrag i Sandvikens kommun, ska ha gått till angrepp mot kollegan. Den hetsiga diskussionen ska ha skett under arbetstid hösten 2014 och en annan kollega blev vittne till händelsen.

Får inte mer jobb

Personalkontoret i Sandviken har gjort en utredning om kränkande särbehandling vilket de är skyldiga till vid en anmälan, förklarar HR-ansvarige Mats Åkerblom.

Av utredningen framgår att SD-politikern förnekar att den påstådda ordväxlingen ägt rum. Men Sandvikens kommun har ändå tagit ställning då de bedömer att den kränkta kollegan och vittnes trovärdighet är högre än SD-politikerns trovärdighet. SD-politikern, som varit timanställd, får inga fler uppdrag i kommunen, uppger Mats Åkerblom.

Avgår från samtliga politiska uppdrag

På förmiddagen under torsdagen gick Sverigedemokraterna ut med ett pressmeddelande där SD-politikern avsäger sig samtliga updrag, samtidigt som denne fortsätter hävda att det saknas grund för påståendena i utredningen.

”På grund av den uppståndelse som blivit kring anmälan väljer nu X att avgå från samtliga uppdrag för Sverigedemokraterna.”

I pressmeddelandet kommenterar Per Kihlgren, oppositionsråd för SD händelsen så här:

”X har i samtal med mig meddelat att X vill avgå från samtliga politiska uppdrag. Den utredning där x förekommer saknar jag närmare information om, men från vår sida anser vi det utagerat när x nu lämnar sina politiska uppdrag.”

Agerandet klandervärt

– Vi har känt till personens partitillhörighet, men vårt beslut har ingenting med det att göra. Det är själva kränkningen vi har tagit ställning emot, enligt Mats Åkerblom på Sandvikens kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.