Sex på lätt svenska

Uppdaterad
Publicerad

Sexualundervisningen för unga svenskar som inte har svenska som modersmål är bristfällig i Sveriger i dag, anser RFSU

Sex på lätt svenska – ja så heter det nya projektet som RFSU startar i höst.

I dag har geleverna på Praktiska gymnasiet i Gävle en sex- och samlevnadsdag – dit bland annat RFSU har kommit för att prata om sex.

Och undervisningar som denna ska nu bli mer tillgängliga i Gävleborg – för elever som inte har svenska som modersmål

– Det är en mänsklig rättighet att få kunskap av kroppen, sex och sexualitet, säger Magnus Svensson från RFSU Gävleborg.

Sexualundervisningen för ungdomar som inte har svenska som modersmål är bristfällig i dag, anser RFSU Gävleborg

– Man kanske får lite information när man kommer till Sverige, om könssjukdomar och så, men att det måste kompletteras, och det kan man göra genom lätt svenska och det här projektet, säger Magnus Svensson.

RFSU Gävleborg har fått över 600 000 kronor i bidrag från Arvsfonden för det här projektet – där de nyanlända eleverna ska få lära sig mer om sex och samlevnad genom – forumteater

– Man kanske kan se det på ett helt annat sätt om man får situationerna uppspelade för sig, i stället för att bara stå och prata och komma med fakta, säger Magnus Svensson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.