Show på is berättar 50-årig historia

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av en konståkningsshow ska Strands IF i Hudiksvall berätta föreningens historia som började på en uterink i början av 60-talet.

I år firar Strands IF:s konståkningssektion 50 år. Det ska klubben fira med en uppvisning i ishallen i Hudiksvall på lördag.

Ett 40-tal tävlingsåkare och 25 veteraner ska berätta klubbens historia med hjälp av tidstypiska, musikaliska hits.

– Vi startar 1964 när Birgitta Forsgren flyttade hit och startade konståkningen. Sedan får man vara med om vad som hände på uteisen fram till 1989 när ishallen byggdes och när tävlingsverksamheten drog i gång här inne, säger huvudtränaren Linda Faller.

Sedan klubben fick möjlighet att träna inomhus har säsongen blivit längre och medlemsantalet ökat. Dock önskar Linda Faller att sporten fick mer uppmärksamhet, man har också svårt att locka killar till sporten. Tobias Hällberg är klubbens ende, han har själv fått försvara sin passion för konståkningen gentemot andra.

– De flesta tycker att det är kul, men när jag var yngre var det svårare. Jag hade ett uppehåll på två år på grund av mobbning, men kände att jag älskar sporten så jag fortsatte, säger Tobias Hällberg.

– Jag ska åka ett solo och sen ska jag åka program med mina kompisar. Det kommer att se showigt ut, säger Stina Adler 10 år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.