E4:an vid Hyttön, söder om Gävle. Foto: Roger Nilsson

Trafikkaos i blixthalkan

Uppdaterad
Publicerad

Flera trafikolyckor inträffade under morgonen och förmiddagen på annandagen på mycket hala vägbanor.

En personbil kördes av E4:an söder om Gävle vid halv åttatiden på morgonen.

Det var vid södra avfarten mot Tierp, en mil söder om Gävle, som föraren tappade kontrollen över bilen och körde av vägen.

Föraren lyckades ta sig ut ur fordonet men fck föras till sjukhus med ambulans.

Det var halt väglag på olycksplatsen, enligt SOS Alarm.

Bil voltade av vägen

Redan vid  06:30-tiden skedde en singelolycka. Då voltade en bil av länsväg 583 mellan Björke och Trödje i Gävle kommun. Den våldsamma färden slutade med att bilen kördes in i ett träd. Även där ska det ha varit mycket halt på olycksplatsen. Föraren lyckades ta sig ut ur bilen och ska ha klarat sig utan allvarligare skador.

Vid 08:45 kördes en bil av vägen i Mångsbodarna i Malung-Sälens kommun.

09:20 kom nästa larm – då hade en bil kört av E16 nära Valbo utanför Gävle. Föraren kunde dock själv ta sig ut ur bilen. En person har förts till sjukhus.

Sex bilar i seriekrock

Bara några minuter senare voltade en personbil av E4:an en mil söder om Gävle. Därefter inträffade flera olyckor på precis samma plats. Enligt SOS Alarm rör det sig om fyra halkolyckor på bara 40 meter. Sex fordon är inblandade i de olyckorna – och åtta personer. Fyra av personerna är skadade.  Det var helt stopp på E4:an förbi olycksplatsen men strax före lunchtid var vägen helt öppen för trafik igen.

– Det var så halt att det inte ens går att gå där, sa man från SOS Alarm.

Halkbekämpning pågår

Vid 11:20 skedde nästa olycka. Då gällde det om en avåkning på E4:an vid avfarten mot Stockholm, från Gävle c. En person befann sig i bilen när olyckan skedde.

SOS Alarm rapporterar om att halkbekämpning pågår främst i området kring Gävle, men att det ändå hela tiden kommer in larm om nya olyckor.

Från resten av Gävledalaområdet kommer det också rapporter om halt väglag, men det är i trakterna kring Gävle som problemen verkar ha hopat sig i annandagstrafiken.

Mindre halt på eftermiddagen

Efter lunchtid verkar dock det hala väglaget ha gett med sig på flera platser.

– Ja nu är det mest blött på vägarna. Saltbilarna har väl varit ute, men flera av de som jag har pratat med tycker att de kom igång med halkbekämpningen alldeles för sent, säger nyhetsfotografen Roger Nilsson till SVT Gävledala.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.