Skatteverket skär ner på utredare

Uppdaterad
Publicerad

Skattebrottsenheten i Gävle och Falun läggs ner. Tio personer tvingas byta arbetsuppgifter eller flytta.

Nästan hälften av Skatteverkets kontor för utredning av skattebrott ska läggas ned. I stället ska verksamheten centraliseras till åtta stora städer, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Personal på myndigheten är kritisk och tror att skattebrotten bland företagare ökar om de lokala kontoren försvinner.

– De som bedriver en brottslig verksamhet är inte dumma. De ser var det är minst risk att bli upptäckt och de söker sig dit. Så det kommer att bli svårare att upptäcka och utreda brottslig verksamhet, säger skattebrottsutredaren Åke Fredriksson till Ekot.

Beslutet om nedskärningarna är inte fattat ännu men väntas bli klart inom ett par veckor enligt Anders Bäck, enhetschef vid Skatteverket.

Nedläggningshotet gäller kontoren i Halmstad, Kalmar, Jönköping, Karlstad, Västerås, Falun och Gävle. 250 skattebrottsutredare ska minskas till 200.

På Skatteverket i Falun och Gävle är det cirka tio personer som arbetar med utredning av skattebrott – de får nu andra arbetsuppgifter eller måste flytta till Örebro eller Uppsala.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.