Skickades hem trots hjärtinfarkt

Uppdaterad
Publicerad

Vårdcentralerna missade tre hjärtinfarkter.

Under loppet av sju månader har vårdcentraler i Dalarna skickat hem tre personer med hjärtinfarkt istället för att skicka dem till sjukhus. Två av de drabbade avled. Länsföreningen för Hjärt- och lungsjuka ser mycket allvarligt på det inträffade.

Enligt chefsläkaren för Falun och norra Dalarna finns det regler om att läkarna vid minsta misstanke om att det kan röra sig om en hjärtinfarkt ska skicka patienten direkt till lasarettet. De tragiska dödsfallen har fått landstinget att skärpa rutinerna så att alla berörd personal ska påminnas och ha kunskap om detta. 

EKG visar inte alltid att en patient haft hjärtinfarkt. En kompletterande metod skulle kunna förbättra vårdcentralernas möjligheter, något som redan görs i andra landsting.

Den senaste missade hjärtinfarkten utreds nu av IVO Inspektionen för vård och omsorg dit landstinget själv lämnat in en anmälan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.