Skolelever ska lära om Carl Larsson

Uppdaterad
Publicerad

I Sundborn spelas en ny film om Carl Larsson in. En film för att dagens generation skolelever ska få bekanta sig mer med den legendariska konstnären. Hur mycket eleverna vet om Carl Larsson?

Konstnären Carl Larsson är en välkänd figur i den svenska historien, liksom den berömda gården i Sundborn. Nu ska den är generationens svenska skolelever få stifta bekantskap med hans konstnärsskap genom en ny film som spelas in i dagarna.

För många förknippas Carl Larsson med bilden av det svenska folkhemmet. Varje år gästas Carl Larsson-gården av över 40 000 besökare.

– Jag tror att kunskapsnivån är ganska låg, så det här är en viktig film, säger Chia Jonsson, chef för Carl Larsson-gården i Sundborn.

Emil Carlsson är fotograf och regissör på produktionsbolaget som gör filmen. Tanken är att det ska bli en halvtimmeslång dokumentär som ska vara redo att visas på skolor över hela landet i höst.

Förra veckan filmades delar av filmen i Frankrike, där det just nu pågår en utställning av Carl Larssons konst på museet Petit Palais i Paris. En utställning som öppnade den sjunde mars, och som redan har gjort succé.

– Vi ska berätta om hans liv och passion och kärlek, och djupdyka i hans konstverk, säger Emil Carlsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.