Foto: arkiv

Skyddsjakt på varg stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsjakten på en varg i Olsjöreviret i Ludivka kommun stoppas sedan Organisationen Wolf överklagat Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt.

Det var i fredags som Länsstyrelsen i Dalarna beviljade skyddsjakt på en varg som en längre tid har befunnit sig i trakterna av Grängesberg och Saxdalen. Ansökan om skyddsjakten inkom från Saxdalens jaktvårdsförening. Av ansökan framgår det att vargar under en längre tid uppträtt oskyggt ibland annat Saxdalen, Sunnansjö, Blötberget och Grängesberg.

Vargattack mot kvinna med hund

Under hösten är det många som sett varg i de här trakterna. I flera fall har vargarna setts nära bostadshus och i ett fall ska en varg upprepade gånger gått emot en kvinna och hennes hund. Katter ska också ha försvunnit i området.

Varg i Dalarna

Skrämsel har misslyckats

Länsstyrelsen konstaterar bland annat att vargarnas ”benägenhet att vistas i anslutning till bebyggelse” inte är önskvärd och att detta har en negativ påverkan på ett stort antal människor i flera samhällen. Försöken att skrämma bort vargarna har inte gett någon effekt.

”Då jakt kan ha en stark skrämselverkan beviljar länsstyrelsen jakt på en individ och inte på samtliga djur som kan ha orsakat störningarna. Den beviljade skyddsjakten förväntas bryta de oönskade beteendet hos de kvarvarande vargarna”, skrev Länsstyrelsen i sitt beslut.

Skyddsjakten är överklagad

Wolf association Sweden har nu överklagat beslutet om skyddsjakt till Naturvårdsverket, då man anser att Länsstyrelsen inte gjort tillräckligt ”vad gäller förebyggande åtgärder.”

Skyddsjakten som skulle i inletts i morgon, onsdag, stoppas nu i väntan på Naturvårdsverkets beslut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Dalarna

Mer i ämnet