Foto: Ylva Gustavsson/SVT

Slut med lokala TV4-sändningar

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen sänds de sista lokala nyhetssändningarna i TV4. Något som reportrarna i Falun känner blandade känslor inför.

Det närmar sig slutet för TV4:s lokalredaktioner. För videojournalisterna på redaktionen i Falun innebär det att de, efter nästa vecka, är riksreportrar med ett stort område att bevaka. Det finns inga exakta gränser men närmaste riksreportrar kommer att finnas i Stockholm och Linköping.

– Det är en otroligt dubbel känsla, för det är ju jättetråkigt att vi blir av med våra lokala sändningar och att så många vänner och kollegor blir av med jobben, samtidigt blir vi ju kvar i en ny organisation och det är spännande att se vad det blir också, så det är blandade känslor, säger Charlotte Pettersson.

– Det är ju tråkigt, för det är ju inte bara TV4 som skär ner, utan det är ju våra konkurrenter eller kollegor som också försvinner och det är ju inte alls bra att man inte finns ute i landet i lika stor utsträckning längre, säger Malin Westling.

Sven Jarno är den medarbetare som arbetat längst på Gävleredaktionen och han är kritisk till nedläggningsbeslutet.

– Jag tror det är ett stort misstag av TV4 att göra den här nedläggningen. Jag tror att historien kommer att visa att det här är ett felaktigt beslut, säger han.

I början av april  kom beskedet att TV4 slutar med sina lokala nyhetssändningar. På några orter har verksamheten redan upphört och för de stationer som fortfarande är igång tar det slut den här veckan. Därmed avslutas TV4:s nyhetsverksamhet i Gävle efter tolv år. Och den sista tiden har medarbetarna blickat tillbaka.

–Det har ju varit, precis som motivationen, lite upp och ner. Men vi vill göra klart våra sändningar. Klart det är ett konstigt beslut för mig. Ett företag som har mycket pengar och inte vill satsa på oss som gör lokala nyheter, som varit en stor bärande del genom åren, säger Markus Sällberg.

– Jag tror att vi har bidragit och kompletterat SVT:s sändningar på ett sätt som varit väldigt bra. Vi har behövts som en andra röst, en röst som nu tystnar. Jag tycker det är sorgligt, säger Sven Jarno.

Riksreportrar kommer att finnas, förutom i Falun, Linköping och Stockholm, också att finnas i Östersund, Luleå, Göteborg, Jönköping, Malmö, Umeå och Skövde.

Under fredagen sänds sista lokalsändningen för TV4.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.