Stannar inte vid olyckor – stort problem enligt SOS

Publicerad

Det blir allt vanligare att personer som kör förbi en trafikolycka ringer larmcentralen, men väljer att inte stanna själva utan bara kör vidare. Det här är ett stort problem enligt SOS.

– Det händer ganska ofta att det är så faktiskt. I dag tror man har gjort sitt när man ringer och har åkt förbi och kanske skyller på att man har bråttom till jobbet. Det gäller att tänka på att man kan sitta där själv nästa gång och då är det viktigt att man stannar och verkligen tar reda på vad som har inträffat, säger Hans Olsson på SOS Alarm i Falun.

Det är inte bara personerna som är inblandade i trafikolyckan som blir drabbade. Om den som larmar SOS inte ger så mycket information om olyckan då ger det också konsekvenser om räddningspersonalen.

– Räddningspersonalen hinner kanske inte förbereda sig på ett bra sätt om de inte får den information som de behöver få fram till olycksplatsen från oss. Det ställer till det för oss då vi inte riktigt vet vilka resurser vi ska larma ut helt enkelt.

Handlar det här om civilkurage?

– Ja, det tycker jag i allra högsta grad att det faktiskt gör. Här måste vi skärpa till oss. Det är min bild utav det hela i alla fall. De flesta har en mobiltelefon och att man verkligen stannar vid olycksplatsen och går ut bilen och tittar vad som har hänt så man får en bra bild över vad som har inträffat och att man sen ringer oss på 112. Det kanske är så att det är någon som sitter i bilen och bara fryser och har beställt bärgare och då behöver vi inte skicka dit räddningstjänst, ambulans och polis på den olyckan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.