Foto: arkiv

Stor risk för bränder

Publicerad

Under den här tiden på året är risken för bränder i våra hushåll extra stor. En vanlig anledning är eldning vilket inte är något undantag i Gävleborgs län.

Under årets kallaste månader sker extra många bränder där hus och hem förstörs. Statistiken från Länsförsäkringar i Gävleborg visar att 40 procent av de stora bränderna i länet sker från mitten av oktober till januari.

– En stor del av våra stora brandskador händer från mitten av oktober till slutet av januari. Det handlar mycket om att vi använder mer ljus och eldar mer, berättar Olof Östblom byggnadsteknik Länsförsäkringar Gävleborg.

Många bränder i norr

Ett av de områden som haft många villabränder är norra Hälsingland. 

– Vi har haft mer än ett normalår. Totalt har vi haft 60 bränder i bostad i år. Det vi har observerat under hösten och framåt jul är att det har varit eldstadsrelaterade bränder d.v.s. eldning i kaminer, säger Lennart Juhlin räddningschef på Norrhälsinge räddningstjänst.

Felaktiga kaminer eller skorstensstockar

Enligt Länsförsäkringar finns det flera orsaker till bränder i och omkring eldstäder, bland annat att kaminer är felaktigt installerade och att husen har gamla och slitna skorstensstockar. Men det handlar också om en okunskap om hur man ska elda. 

– De flesta av dem nya kaminerna behöver inte mer än tre kilo i timmen. Eldar man mer kan det bli överhettningar i skorstenen börja brinna i taket, säger Lennart Juhlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.