Marie Edenhager, Borlängeparitet

Större chans för nya lokala partier

Uppdaterad
Publicerad

Antalet små, lokala politiska partier, har ökat kraftigt på senare år. I årets val till kommunfullmäktige ställer lokala partier upp i 12 av Dalarnas 15 kommuner.

Det är nu mindre än tre veckor kvar till valet och valkampanjerna pågår för fullt. Oftast är det riksdagspartierna som syns och hörs, men på det lokala planet finns fler alternativ. I två tredjedelar av kommunerna i Dalarna och hälften av kommunerna i Gävleborg finns det redan idag lokala partier i fullmäktige och trenden är att de blir fler.

Småpartier har större chans

– Det finns ett större utrymme för nya, lokala partier att faktiskt få mandat, röster nuförtiden. Väljarna är annorlunda idag och det spelar roll, säger Thomas Sedelius, statsvetare vid Högskolan Dalarna.

Val 2014 – Gävledala

En kontroversiell fråga som engagerar är ofta grogrunden för nya lokala alternativ, eller utbrytningar ut ett befintligt parti.

Borlängepartiet ställer upp

Vid årets kommunval tillkommer flera nya lokala partier. I Borlänge ställer till exempel det nya Borlängepartiet upp i årets val. Partiledaren Marie Edenhager startade eget sedan hon sparkats ut ur Sverigedemokraterna tidigare i år.

– Jag tror att vi kan ta väljare brett, men det är klart att en hel del sverigedemokratväljare kan välja vårt parti eftersom jag är känd som sverigedemokrat och har drivit dom frågorna, säger Marie Edenhager, numera Borlängepartiet.

Vill satsa på nyanlända

I Hudiksvall startade den förre moderaten Arif Kalifa en lokal avdelning av Fredsdemokraterna, ett parti som bildades efter förra valet. För Fredsdemokraterna är bland annat frågan om att få nyanlända ut på arbetsmarknaden viktig.

– Om vi tar Hudiksvalls kommun, dom lämnas bara, det finns arbeten som görs via arbetsförmedlingen men det räcker inte, säger Arif Kalifa, Fredsdemokraterna.

Positivt för demokratin

Både när det gäller Kommunal Samling, Fredsdemokraterna och alla andra lokala partier är målet givetvis att få inflytande, att genom en vågmästarställning kunna vara med och påverka. Då gäller det att hantera det politiska spelet säger statsvetaren som i grunden tycker att småpartier är positivt för demokratin.

– På många sätt är det positivt att det finns en tro på att man inom ramen för det parlamentariska systemet kan starta ett parti och få möjlighet att bli invald i beslutande församlingar och vara med och driva frågor, det är positivt, säger Thomas Sedelius.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Gävledala

Mer i ämnet