Studenter har ingenstans att bo

Uppdaterad
Publicerad

Kan tvingas bo på studentkåren

Det är akut brist på bostäder för de utländska studenter som ska börja på högskolorna i Dalarna och Gävleborg om en månad. Över 60 internationella studenter saknar bostad bara i Dalarna och det kan till och med vara så illa att studenterna tvingas bo i korridorer eller i studentkårens festlokaler.

David Holman är ordförande i Dalarnas studentkår och han visar den aktuella festlokalen, där utländska studenter kan tvingas att bo om de inte får tag i något annat inför höstterminen. 

– Det kan faktiskt bli verklighet för en del om det inte händer något radikalt snart, säger han. Att bo här skulle inte vara något gott första intryck.

Det kommunala bostadsbolaget Tunabyggen i Borlänge är inte heller till stor hjälp, för det står redan 11 000 i den vanliga bostadskön där. Också vid Högskolan i Gävle är det många studenter som är utan bostad.

– Det är allvarligt och nu vädjar vi både till bostadsbolagen och allmänheten att försöka skaka fram rum, som kan hyras ut till studenterna inför höstterminen, säger David Holman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.