Foto: Vadin Ghirda/TT

Sverige – ett land fritt från rabies

Uppdaterad
Publicerad

Rabies är en fruktad virussjukdom som finns spridd över stora delar av världen.

Smittan är relativt vanlig i Östeuropa men är mycket ovanlig i övriga delar av Europa. Sverige, Norge, Island och Storbritanien är dock länder som är fria från rabies. För att dessa länder ska förbli det så finns stränga kontroller vid införsel av djur.

Smittan förekommer oftast hos hundar, katter, rävar, apor och fladdermöss. I länder där det finns rabiessmitta så vaccineras husdjur, men någon bra kontroll över fritt levande hundar och katter finns inte.

Sjukdomen smittar både mellan djur och från djur till människa.

Enligt Wikipedia har två människor vårdats för rabies i Sverige de senaste 30 åren. Det ena fallet handlar om en man som ska ha smittats i Indien 1974 och insjuknade i samband med hemkomsten till Sverige. I det andra fallet smittades en kvinna av en hund i Thailand är 2000 och blev sjuk hemma i Sverige. Båda patienterna avled av sjukdomen.

I hela världen räknar man med att mellan 40 och 70.000 människor avlider av rabies varje år.

Världshälsoorganisationen WHO räknar med att 10 miljoner människor får behandling varje år efter att ha exponerats för rabiesrisk.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.