Symfoniorkester får specialskrivet verk i present

Uppdaterad
Publicerad

Gävle symfoniorkester får en sen 100-årspresent under fredagen. Då uruppförs Benjamin Staerns specialskrivna verk Polar Vortex, en gåva till orkestern och Gävle från Musikaliska Akademien.

Det var 2012 som Gävles symfoniorkester fyllde 100 år. Att det dröjt två år till Benjamin Staerns uruppförande har sin förklaring.

– Det är en betällning från Kungliga Musikaliska Akademien och det är skrivet till alla orkestrar som fyllde 100 år, det vill säga Gävle, Helsingborg och Norrköping, i den ordningen. Den går första av stapeln i Gävle nu, eftersom det var den orkester som skapades först år 1912, berättar Benjamin Staern själv. 

Han kommer själv inte att vara den som dirigerar under kvällen.

– Det är en andlig upplevelse när man lyssnar på sin egen musik och inte dirigerar själv, då händer det att jag luftdirigerar som jag gör nu, fortsätter han.

Den som istället fått uppdraget att leda kvällen då det specialskrivna verket ska framföras för första gången är Leif Segerstam som är en finlandssvensk dirigentstjärna.

– Det är bara att gratulera till Sveriges musikhistoria att en så ung begåvning existerar och föds här nu, säger han om Staern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.