Niclas Hammarströms föräldrar Hans och Gudrun i sitt hem i Söderhamn. Foto: TT

Pappan: ”Vi öppnade en flaska champagne”

Uppdaterad
Publicerad

Tortyren är över för fotografen Niclas Hammarström som tillsammans med journalisten Magnus Falkehed, varit kidnappade i Syren sedan i november.

Beskedet att de två svenska journalisterna friats kommer från Internationella Rödakorskommittén, och UD bekräftar också för TT att både Magnus Falkehed och Niclas Hammarström har släppts fria.

Reportrarna kidnappades under en reportageresa i Syrien den 23 november.

– De tas nu om hand av vår ambassadpersonal i Beirut, säger UD:s kommunikationschef Carlotta Ozaki Maciás till TT.

Lättade föräldrar i Söderhamn

Niklas Hammarströms föräldrar som bor i Söderhamn fick beskedet under onsdagskvällen och till SVT Gävledala säger de att lättnaden är stor.

– Det är jätteskönt och vi har inte kunnat sova så mycket i natt. Allt rasar när man få veta att det är klart, säger Hans Hammarström.

–  Vi har hela tiden trott att de skulle bli fira, men man vet ju aldrig, säger pappa Hans. 

Enligt föräldrarnas samtal med sonen så mår han under omständigheterna bra.

– Han berättade att han mår okej. Men dom har har ju varit instängda i ett mörkt rum och inte fått röra på sig och så fått dålig mat, berättar Hans Hammarström för Gävledala.

Under torsdagen väntas Magnus Falkehed och Niclas Hammarström landa på svensk mark och kanske kan Hans och Gunilla Hammarström få återse sin son redan under dagen.

Läs mer om Syrien här!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.