Taltidningen Utkiken läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Taltidningen Utkiken i Gävleborg har funnits i 23 år men nu är det snart slut. Landstinget anser inte att nyheter för förståndshandikappade är deras uppgift.

I taltidningen Utkiken har förståndshandikappade i Gävleborg kunnat tillgodogöra sig lokala nyheter, sport och nöje presenterade på enkelt språk i 23 år men i slutet av januari försvinner tidningen när landstinget prioriterar om.

— Jag tycker att den är bra för att den är lättläst, säger Anne-Marie Eriksson som deltar i Strömsbros dagverksamhet i Gävle.

— Det finns många som inte kan läsa och då är bra att kunna få lyssna på nyheter istället i ett lugnt tempo, säger Annika Nyberg, handledare Strömsbros dagverksamhet.

Ansvarig politiker har inte hört tidningen

I samband med att en ny kulturplan har tagits fram har landstinget sett över alla verksamheter och gjort bedömningen att nyheter för förståndshandikappade inte är något som ingår i landstingets uppdrag.

Och den halva miljon man sparar på taltidningens nedläggning ska istället läggas på annan kulturverksamhet.

Carina Holm (S) som är ordförande nämnden för tillväxt och regional utveckling i Gävleborg erkänner för SVT Gävleborg att hon aldrig ens har lyssnat på Utkiken men har ändå sin ståndpunkt klar.

— Vi ska använda våra skattemedel till det vi är ålagda att göra. Inte till annat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.