Teater hjälper ungas ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Tre dalakommuner satsar nu på teater för att lära ungdomar mer om ekonomi och konsumtion.

Det är konsumentvägledarna i Borlänge, Säter och Falun som ligger bakom föreställningen ”Bli inte blåst!”. En pjäs där gymnasieelever i årskurs tre får lära sig om allt som är viktigt att veta när det är dags att ta ansvar för sin egen ekonomi.

Under tisdagen var det premiär på Hagagymnasiet i Borlänge.

– Vi ser att ungdomar i den här åldern som snart ska flytta hemifrån måste få mer information och till exempel också få veta vart man ska vända sig om någonting går fel, säger Inger Rosendahl, konsumentvägledare i Borlänge kommun.

Senast i måndags presenterade Kronofogdemyndigheten en statistik som visar att de obetalda snabblånen ökar bland landets unga vuxna.

– Jag tror att många känner press att alltid ha det senaste och hänga med i trender. Och har man då inte ekonomin så funkar det helt enkelt inte, säger Fanny Lundberg som är en av skådespelarna i pjäsen.

18-åriga Emma Andersson tror att dagens ungdomar inte vet tillräckligt om ekonomi och vad det kan få för konsekvenser om den inte sköts.

– Ja jag tror det. Vi kanske inte tänker på det förrän vi är i en sådan situation och då är det för sent, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.