Foto: Arkivbild

Tjuvjakten på varg ökar

Uppdaterad
Publicerad

Efter tydliga tecken på att den illegala jakten på varg minskade finns nu farhågor om att den ökar kraftigt igen.

Forskare konstaterar att förbättrad kunskap om vargen inte löst några knutar i debatten.

Forskarna har mycket god koll på den svenska vargstammen. På genetikområdet ligger forskningen i internationell framkant.

GD

Trots detta ökar polariseringen i debatten, konstaterar Håkan Sand, projektledare vid det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv.

-Man tar till sig forskningsresultat selektivt, efter vad som passar den egna ståndpunkten, säger han.

Vid vargsymposiet refererade han allt man i dag vet om vargstammen, från valpkullarnas storlek till vandringsvargnarnas vägar över landet. Ändå lever missuppfattningar kvar:

-Folk tror att vi har så inavlad vargstam att djuren är trebenta och enögda. Det är en myt. Vargarna lever och fungerar jättebra, men det finns en liten högre risk för missbildningar, säger Håkan Sand.

Infekterad debatt

Just genetiken, och i förlängningen hur många djur den svenska stammen ska bestå av, har vållat en allt mer infekterad debatt mellan dem som vill se en stam på över tusen djur, och dem som ser att vargen ställer till skada och vill ha få eller inga djur alls.

-Kompromissvilja saknas hos starka aktörer. Jag tycker att bollen ligger hos bevarandesidan, att lugna ner sina krav och inte spela ut alla juridiska kort och spela ut EU-kommissionen mot svenska myndigheter. I dag har vi en vargförvaltning som inte styrs i Sverige, utan i Bryssel, säger Olof Liberg, samordnare i Skandulv.

Ökar kraftigt

Hans samtal med förvaltare och experter under symposiet pekar tydligt på en effekt av polariseringen: Ökad tjuvjakt.

-Vi har inte bra data för de två senaste åren, men vittnesmål från initierade säger att den nu ökar kraftigt igen, säger Liberg.

Under vargsymposiets sista dag blev det också känt att den beryktade Junselevargen spårats. Därmed kan arbetet med att fånga och flytta henne en fjärde gång inledas.

-Ingen vill ha det här spektaklet. Men de som förfasar sig över flyttningarna bör säga vad som ska göras i stället. Låta henne gå kvar, när samerna säger att hon är en katastrof? Eller skjuta henne, när förvaltningsrätten stoppat det? säger Olof Liberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

GD

Mer i ämnet