Skogsbrand utanför Krylbo. Foto: Niklas Hagman

Torrt och stor brandrisk

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor brandrisk på flera håll i Dalarna och Gävleborg.

Under måndagen brann det bland annat i skogen utanför Krylbo. Även i närheten av Hedemora tvingades Räddningstjänsten bekämpa en skogsbrand på måndagskvällen. På tisdagskvällen brann det i skogen norr om Smedjebacken, skriver dt.se. Onsdag eftermiddag kom ett larm om en mindre skogsbrand mellan Strömbacka och Frisbo i Bjuråker efter ett blixtnedslag i ett träd.

I stora delar av Dalarna, framför allt i norr och sydväst, bedöms brandrisken som mycket stor. I Gävleborgs län är det främst områdena kring Gävle och längs kusten som brandrisken är stor. Där är det mycket torrt eller extremt torrt i markerna, enligt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Men något eldningsförbud är inte aktuellt.

Avråder från att elda

– Brandrisken ligger på mellan 3 och 4 på den 5-gradiga skalan och det räknas som normal torrhet. Man kan tycka att risken borde vara större just nu men det är ganska fuktigt på nätterna, säger Håkan Hjelm, inre befäl vid Gästrike räddningstjänst, till SVT.

– Men även om det inte är eldningsförbud så ser vi helst att man inte eldar ändå, säger Håkan Hjelm.

De förebyggande åtgärder som görs i dag är att brandflyget flyger en runda över Gästrikland. När brandrisken är som störst flyger man vanligtvis två gånger per dag, också i Hälsingland.

”Använd inte engångsgrillar”

I södra Dalarna råder eldningsförbud.

– Man grillar på eget ansvar på sin tomt, men vi avråder med bestämdhet från att exempelvis använda engångsgrillar om man är ute i skogen, säger Daniel Lundin vid Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund till TT.

Räddningstjänsten där beslutade i söndags att uppgradera brandrisken till 4 på den 5-gradiga skalan. Något som innebär eldningsförbud.

– Att det inte är en femma beror på fuktigheten i marken. Den mäts kontinuerligt på en rad platser och blir det torrare kan vi tvingas uppgradera på nytt, säger Daniel Lundin.

Även i andra delar av landet råder nu eldningsförbud. Det gäller bland annat Stockholm, Uppsala och Bohuslän. De närmaste dagarna väntas fler områden följa efter med eldningsförbud.

I Umeå patrullerar brandförsvaret dagligen med flyg längs med kusten för att hitta eventuella bränder. Något generellt eldningsförbud finns däremot inte, förutom på ön Holmen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.