Trafikverket bröt mot reglerna – flera allvarliga incidenter

Uppdaterad
Publicerad

Vid minst sju tillfällen i år har Trafikverket brutit mot sina egna regler. Tåg har fått åka trots att trafiken skulle ha varit avstängd. Två av de allvarliga händelserna inträffade i Gävledala-området.

Måndagen den sjunde juli larmas Dalapolisen till Hedemora efter att en person hade blivit påkörd av tåget. Med största sannolikhet handlar det om ett dödsfall.

– De ser att larmet är korrekt, det finns också räddningstjänst och Trafikverkets utsända på plats, och likdelar ligger utmed en större sträcka längs spåret, säger Sara Stenlind, huvudskyddsombud på polismyndigheten i Dalarna.

SVT granskar järnvägen

Tågtrafiken stoppas under arbetet, men i samband med att polisen ringer och ger klartecken för att släppa på trafiken igen kommer ett tåg i hög hastighet.

– Det är klart att de blev förbannade och skärrade, och det kan jag säga att poliser skriver inte tillbudsanmälningar i onödan, säger Sara Stenlind.

– Att vara polis i dag kan vara förenat med livsfara, men det här handlar om totalt onödiga risker och bristande kommunikation och det ska bara inte hända.

– Jag känner inte till den här händelsen specifikt, men jag kan bara betona att det är oerhört allvarligt. Och jag måste också ta ansvar för att mina medarbetare får förutsättningar för att förbättra kommunikationen, säger Caroline Ottosson, chef Trafikledning Trafikverket.

– Rutinerna är tydliga och jag har nolltolerans inom det här området, vi ska stoppa trafiken när det är personer i spår och vi ska också säkerställa att det är rent i spår innan vi släpper på, säger Caroline Ottosson.

Polisen får kasta sig av spåret

Den 26 juli inträffar en händelse i centrala Hudiksvall. Polisen har fått larm om att en person ska befinna sig i spårområdet. Trafikverkets ledningscentral lovar polisen att tågen vid Lillfjärden ska vara stoppade. Men när polisen går på spåret får de kasta sig undan för tåget.

– Enligt uppgift så skulle tågtrafiken vara avstängd, men när de gick efter rälsen och sökte efter en person så kom det ett tåg.

– Lyckligtvis hann de se tåget och hoppa undan så att ingen blev skadad, säger Thomas Danehorn, huvudskyddsombud vid polismyndigheten i Gävleborg.

Efteråt visar det sig att Trafikverket inte visste var Lillfjärden ligger.

– Det här får absolut inte ske, det är ett allvarligt missförstånd som måste åtgärdas, säger Thomas Danehorn.

– Det är också ett exempel på där vi behöver jobba intensivt med polis och räddningstjänst i kommunikationsdelarna. De måste bli bättre på att beskriva sin position, och vi på att ta reda på exakt var de befinner sig, säger Caroline Ottosson, chef Trafikledning Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar järnvägen

Mer i ämnet