Snöglädje för tredjeklassare

Uppdaterad
Publicerad

I Källviksbacken i Falun upptäcker tredjeklassare glädjen med skidåkning.

Under fredagen var det Alla på snö-dag i Källviksbacken, Falun. Svenska skidförbundet står bakom projektet som syftar till att med hjälp av lekfulla övningar få barnen att upptäcka skidor.

Fokuset ligger på att det ska vara lekfullt och roligt. En tanke bakom är att sänka tröskeln för barn att ta sig ut och leka med skidor. I Falun föll det sig naturligt att VM-organisationen också skulle vara med och därför var Bubo på plats – som snabbt blev en favorit i backen för barnen.

– Vi har fått gå en tipspromenad och så har jag åkt i en slalombacke, säger Penny Zinderland.

För eleverna på barn- och fritidsprogrammet i Kristineskolan passade det in med studierna att vara ledare under dagen som en del av kursen i ledarskap.

– Det går jättebra, det är roligt att se olika barns beteenden och hur de är i snön, säger Derek Valdez, som går första ring på barn- och fritidsprogrammet.

Under veckorna framöver kommer barn i årskurs fyra i flera kommuner i landet att delta i Alla på snö-dag. Projektet ordnar också med skidutrustning åt barnen, så att även de som aldrig åkt förut får prova på.

– Nu har vi sett att det här är ett projekt som når ut till barn som aldrig fått uppleva snöglädje, nu får göra det, säger Charlotta Bürger Bäckström, projektledare vid Svenska skidförbundet.

Alla på snö sker på flera håll runt om i landet i samarbete med kommuner, skolor och frivilligorganisationer. I Dalarna hålls det också i Sälen och Orsa Grönklitt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.