Trotsade kommunen – spelade vargteater

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen tyckte föreställningen behandlade vargfrågan oseriöst. Men på onsdagskvällen spelades den ändå i kommunen.

Dalateatern visade den omdiskuterade föreställningen ”Varg” i Transtrands bygdegård på onsdagskvällen.

Malung-Sälens kommun stack tidigare i år ut hakan och nobbade teatern om den infekterade frågan. Inte tillräckligt seriöst, menade kommunen. Men det utspelet gjorde att byalaget i norra delen av kommunen blev ännu mer nyfiken på vargteatern.

 – Vi hörde ju man inte vill ha den till Malung så vi åkte till Vansbro och tittade på teatern. Den var jättebra och sen bestämde vi oss för att ta hit den, säger Ingrid Brändholm i Transtrands byalag.

Hon medger att byalaget också sticker ut hakan genom sitt beslut att trotsa kommunens åsikt om teatern.

 – Vi vill ju gå lite i bräschen för sånt här, säger Ingrid Brändholm.

Det blev Dalateaterns allra sista föreställning av Varg och en slags slutpunkt i Transtrand också för diskussionen om teatern.

För det blev ju trots allt ett besök även i Malung-Sälens kommun – där vargfrågan är lika aktuell som på många andra håll.

 – Det finns ju vargar här också. Det är många som har åsikter och det är ju bättre att träffas och diskutera, säger Ingrid Brändholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.