Två ton fågelbajs i kyrktornet ...

Uppdaterad
Publicerad

Ingen såg när duvorna under minst 30 år förorenade i kyrktornet i Gävle

Kyrktornet på Gävles Heliga Trefaldighetskyrka fylldes av nästan två ton fågelbajs, sedan en taklucka lämnats öppen och glömts bort i 30-40 år. Tusentals duvor hade åstadkommit underverket som kostat församlingen 80 000 kronor att städa bort.

Två ton bajs

Bara himlen såg på när duvorna i flera decennier levde och lämnade efter sig två ton bajs i kyrktornets topp. Men en besiktning av fastigheten i våras avslöjade fåglarnas tillhåll och även de enorma mängder bajs och annat avfall som de producerat.

Luktade inte

-Alla blev vi ju väldigt förvånade. Men det luktade inte, det var torrt och det hade inte angripit träkonstruktionen, säger Lennart Helzenius, fastighetsekonom vid Gävle kyrkliga samfällighet.

Vid en första anblick såg det inte ut att vara så mycket avföring i det lilla utrymmet ovanför kyrkklockorna. En saneringsfirma kallades in som uppskattade att det skulle ta runt 40 timmar att städa upp efter de objudna gästerna.

Kostade 80 000 kronor

-Men när de började hacka på golvet visade det sig att det var fyllt med duvbajs i mellanrummen mellan de bjälkar som fanns där, säger Lennart Helzenius.

Han beskriver att det var som att man gjutit ett golv och fyllt upp till bjälkarnas tjocklek.

Saneringen visade sig ta fem gånger längre tid än beräknat.

-Det tog 200 timmar a´400 kronor i timmen inklusive moms. Totalt kostade det 80 000 kronor.

TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.