Tvist om dricksvatten – ”Borrningarna förstör”

Uppdaterad
Publicerad

Sandviken Energi jobbar med att förbättra dricksvattnet i kommunen – men det arbetet har hamnat på kollisionskurs med en privat fastighetsägare. Lena Gill i Högbo, menar att provborrningarna förstört hennes brunn.

När Lena Gills brunn sinade för två år sedan satte hon det i direkt samband med Sandviken Energis provborrningar efter grundvatten precis utanför tomtgränsen.

Länsstyrelsen förbjöd fortsatta provborrningar och nu har vattnet kommit tillbaka igen, men enligt Lena Gill med mycket lägre kvalitet än tidigare.

Vattnet missfärgar tyger vid tvätt, har förstört ledningar och maskiner och bakteriehalten är högre.

Nu oroas Lena Gill av att Sandviken Energi söker tillstånd för ett ännu högre vattenuttag ur samma ås lite längre bort.

– Det känns skrämmande, eftersom det redan blivit så stor påverkan både på mig som enskild fastighetsägare och på min fastighet. Jag tänker både på  min hälsa men också påverkan på marken och att brunnen blivit förstörd. Det kommer säkert att bli fler som påverkas, säger Lena Gill.

Men Sandviken Energi säger att det inte finns någon anledning till oro.

– De undersökningar och kontroller som gjorts inför ansökningsprocessen visar att det inte ska finnnas någon oro. Sedan är det ju mark- och miljödomstolen som ska ta ett beslut utifrån d eundersökningar som gjorts, så det är ju en trygghet för fastighetsägaren, säger informationschefen på Sandviken Energi, Ida Lindahl.

Torsdagen den 8 januari är sista dagen för berörda fastighetsägare att höra av sig till kommunen med synpunkter på planerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.