Uppdrag granskning: Toppskidåkare hade höga blodvärden

Uppdaterad
Publicerad

Dala Järnas mångårige skidåkare finns med på den hemliga lista med skidstjärnor som under 1990-talet hade höga blodvärden.

Uppdrag Granskning har fått tag i listor med blodvärden för enskilda åkare, bland annat från en världscuptävling i Lahtis 1997. Och i många fall rör det sig om höga blodvärden.

– Att det är någon form av blodmanipulation är helt klart, men vilken typ kan jag inte uttala mig om, säger professorn och antidopingexperten Bengt Saltin.

Ett blodvärde på mellan 140 och 150 kan anses vara normalt, men på listorna från Lahtis finns flera åkare med värden över 170.

Den ende svensk som finns med på listan är Lars Håland som var aktiv skidåkare i landslaget och han åkte under flera år i Dala Järnas klubbdräkt. Bara tre månader före tävlingen i Lahtis gjorde Håland comeback – i Lahtis åkte han in på en femte plats med ett bolodvärde på 175.

– Ja det var ovanligt högt HB, för jag har alltid legat ganska lågt i HB-värdena, säger Lars Håland till Uppdrag Granskning.

Hur förklarar du det här höga värdet då?

– Ja, det vet jag inte. Jag har inte fått reda på de här blodvärdena. Så frågan är om de är tillförlitliga.

Hur har du burit dig åt för att få ett så här högt blodvärde?

– Nej, jag har inte gjort någonting. Jag har ätit normal kost.

Det var inte EPO eller bloddopning?

– Nej, absolut inte. Det sysslade vi inte med i Sverige, säger Lars Håland.

Uppdrag Granskning sänds under onsdagskvällen i SVT1 kl 20:00, direkt på webben, därefter på svtplay samt i svt1 på torsdag kl 11:00 och fredag kl 00:20.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.