Utbildning om skogsbränder

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått snart 6 år sen den stora skogsbranden i Hassela härjade.

Nu har den blivit ett intressant exempel för en utbildning om extrema skogsbränder och deras beteende.

Det är snart 6 år sedan den stora skogsbranden i Hassela härjade. Nu blir branden i Hassela ett intressant exempel vid en utbildning om extrema skogsbränder och bränders beteende. En utbildning som leds av Kanadas främsta experter inom området. 

Det är ingen slump att det är just i Hassela man valt att förlägga den veckolånga utbildningen om skogsbränder.

– Den spred sig med hög hastighet och med höga flammor. Tet innebär risker så vi har mycket att lära, därför valde vi Hassela, säger Annie Johansson som är arrangör och en av föreläsarna på utbildningen.

Marty Alexander är en av arkitekterna bakom det kanadensiska brandrisksystemet. Ett system som använts för att bekämpa bränder i bland annat Kanada, Nya Zeeland och USA.

– The development started about 75 years ago and it´s built on looking on the affects of weather and on forest fuels, säger Marty Alexander, en av de kanadensiska skogsbrandspecialsterna som föreläser under utbildningen.

– Vi har ju inte så många stora skogsbränder och när de händer har vi ju inte den här erfarenheten av att hantera dem, säger Tommy Lindgren från Medelpads räddningstjänstförbund.

Efter en veckas utbildning hoppas privata markägare, skogsstyrelsen och räddningstjänster veta mer om vad som påverkar en brands beteende. Frågan är om man med hjälp av det kanadensiska systemet hade kunnat förutspå eller begränsa branden i Hassela.

– Yeah I think, maybe based on the burning conditions, the weather, the fuels, we might have caught it one the day one if you knew the potential was there.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.