Foto: Sayna Mostofizadeh/SVT

Var fjärde kvinna rädd att gå ut ensam

Uppdaterad
Publicerad

Alexandra Carlsson känner sig ofta begränsad i sitt vardagsliv.

Hon är beroende av att andra kan följa med ut på promenad, annars vågar hon inte gå ut.

Kvällens rundringning för Alexandra Carlsson är fruktlös. En av vännerna är bortrest, en annan har andra planer och flera svarar inte. När ingen av Alexandra Carlssons vänner följer med ut på promenad stannar hon själv inne.

På vardagarna brukar det vara svårt att hitta andra som har tid att följa med vilket gör att Alexandra ofta känner sig begränsad. Hon ger sig ogärna ut ensam och promenerar, allra minst när det är vinter och mörkt.

– Det känns surt för jag känner att jag vill gå ut och jag vill egentligen gå varje dag. Jag önskar att jag bara kunde dra iväg nu och känna att det var okej att gå ut, säger hon efter att sista vänninan tackat nej.

Positiv trend

Folkhälsomyndighetens enkät för perioden 2011-2014 visar att trots att var fjärde kvinna i Dalarna är rädd för att gå ut ensam så är det lägre siffror än tidigare och i landet som helhet.

Jämfört med perioden 2010-2013 så har andelen rädda kvinnor i länet sjunkit med en procentenhet.

Dessutom är genomsnittet för hela Sverige mycket högre, sett till hela landet är 33 procent av kvinnorna rädda för att gå ut ensamma.

Borlänge är den kommun i Dalarna där flest känner rädsla för att gå ut ensamma, och Älvdalen är den kommun där medborgarna är minst rädda för att bege sig ut utan sällskap. Älvdalen ligger även bra till bland Sveriges kommuner i undersökningen. Bara i Dorotea, Åsele och Sorsele är medborgarna mer bekväma med att gå ut ensamma.

Trygghetsvandringar viktigt verktyg

En rundringning som Gävledala gjort visar att nästan alla kommuner i Dalarna arrangerar, eller har tidigare arrangerat, så kallade trygghetsvandringar. På dessa vandringar går en grupp av människor igenom ett område och systematiskt inventerar det ur ett trygghetsperspektiv.

Ofta deltar personal från kommunen och polisen i vandringen.

– I Borlänge är trygghetsvandringar ett viktig verktyg för att skapa trygghet bland medborgarna, säger Sonja Sahlin som är samordnare för det lokala Brottsförebyggande rådet.

Dalakommuner där rädslan var störst för att bli överfallen, rånad eller på annat sätt ofredad 2011-2014

1. Borlänge

2. Avesta

3. Hedemora

4. Falun

5. Ludvika

6. Smedjebacken

7. Orsa

8. Säter

9. Mora

10. Leksand

11. Gagnef

12. Malung-Sälen

13. Rättvik

14. Vansbro

15. Älvdalen

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.