Storbrand i Malung Foto: Göran Eriksson

”Var nära en jättekatastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Risken var stor för en fullständig katastrof vid gårdagens brand i Malung, säger räddningschefen Per Hampus till SVT.

På torsdagseftermiddagen blev räddningstjänsten tvungen att vräka omkull flera träd och riva ett bostadshus och ett annat hus. Det var en panikåtgärd eftersom branden var nära att sprida sig till flera byggnader alldeles intill, säger Per Hampus.

– Det var nära en jättekatastrof.

Enligt uppgift till SVT Gävledala var också det inbrott som skedde i byggnaderna alldeles före branden ännu mer omfattande än vad som tidigare uppgivits. Flera dörrar var uppbrutna och flera fönster krossade.

”Branden var anlagd”

Ingenting tyder på att branden hade en naturlig orsak enligt SVT:s källa – allt tyder på att den var anlagd.

Enligt uppgift till SVT hade också en bil stulits på området och bilstölden sätts i samband med det inträffade. Bilen har senare återfunnits.

Branden som bröt ut tidigt på torsdagsmorgonen rasade hela dagen och trots att många brandkårer var på plats kunde de inte göra annat än låta hela byggnadskomplexet brinna ner och samtidigt förhindra att branden spred till sig till närliggande byggnader.

”Många är bedrövade”

SVT:s reporter Niklas Lindh som befinner sig i Malung säger att det i dag fortfarande pyr lite i delar av det en hektar stora nedbrunna området. Några brandmän finns på plats men nu handlar det mer om bevakning än om släckningsarbete.

– Det är också oerhört många här som tittar och tar bilder, säger han.

– Många är bedrövade över vad som har hänt.

Enligt Niklas Lindh är det avspärrningar överallt så han har ännu inte haft möjlighet att överblicka hela det branddrabbade området.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.