Var tredje kvinna på jorden drabbas av våld

Uppdaterad
Publicerad

Idag den 25:e november är det Internationella kvinnofridsdagen. En dag som instiftats av FN, som tvingats konstatera att var tredje kvinna på jorden minst en gång under sin livstid blir utsatt för fysiskt eller sexuellt våld, oftast från någon närstående.

I Dalarna finns sex kvinnojourer som vill hjälpa utsatta kvinnor. En av dessa är Kvinnojouren Borlänge-Säter, som på tisdagkvällen tänder 142 ljus vid Peace and Love Caféet, ett ljus för varje kvinna som kontaktade dem under fjolåret för att få hjälp och stöd.

Man får vara anonym

Den första kontakten med kvinnojourerna sker oftast genom telefon, och man får gärna vara anonym, berättar Ann Sofie Sterio som jobbar på kvinnojouren i Borlänge-Säter. En annan och obligatorisk del av samhällets hjälp till våldsutsatta finns i socialtjänsten. Den som behöver hjälp kan ringa anonymt till kommunens socialkontor för att få råd om hur man kan komma ur en relation som kännetecknas av våld och tvång. Även män kan behöva hjälp med att komma ur destruktiva relationer. För även om det inte är lika vanligt som våld mot kvinnor har det på senare år uppmärksammats att det finns relationer där kvinnor utövar våld och tvång mot ”sina” män.

Gävledala sänder live från ceremonin i Borlänge centrum 19:15 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.