Vårdutbildningar får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Två specialistsjuksköterskeutbildningar vid Högskolan i Dalarna och en vid Högskolan i Gävle har bristande kvalitet. Det framgår av en granskning som Universitetskanslersämbetet har gjort.

Universitetskanslersämbetet  har utvärderat specialistsjuksköterske- och omvårdsnadsutbildningarna runt om i landet.  Av de 134 utbildningar i landet som granskats bedöms 79 ha bristande kvalitet.

Vid högskolan i Dalarna är det utbildningarna ”Specialistsjuksköterskeexamen – Distriktssköterska” och ”Omvårdnad – magisterexamen ” som inte håller måttet. Vid högskolan i Gävle är det ”Specialistsjuksköterskeexamen – Vård av äldreexamen” som får kritik.

Allvarligt läge

– Det är ett allvarligt läge som universiteten och högskolorna naturligtvis måste få rätsida på. Vår utvärdering visar samtidigt att de har goda förutsättningar att komma tillrätta med problemen, vilket är positivt, säger universitetskansler Harriet Wallberg i ett pressmeddelande.

Kritiken – när det gäller 79 granskade och kritiserade utbildningar i landet – handlar bland annat om ”studenternas förmåga att göra åtgärdsbedömningar utifrån vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter samt mänskliga rättigheter.”

Får ett år på sig

Även den verksamhetsförlagda utbildningen får kritik. Där handlar det om ”den bristande förmågan att medverka vid och självständigt utföra undersökningar och behandlingar”.

Högskolorna får nu ett år på sig att åtgärda bristerna. Lyckas men inte med det riskerar man att förlora rätten att examinera.

Har analyserar kritiken

På Högskolan Dalarna har man under förmiddagen analyserat beskedet från Universitetskanslersämbetet .

– När det gäller disktriktsköterskeutbildningen så är det sex av våra mål som utvärderats. När det gäller två av målen så har vi fått omdömet birstande kvalitet, säger Stina Jeffner som är akdademichef vid Högskolan Dalarna.

– Det rör den verksamhetsförlagda utbildningen och handlar om ett missförstånd som vi ser det, säger hon.

Känner oss trygga

– Vi får kritik för att vi själva inte är med vid examinationen där utan överlåter det till handledarna. Men vi är med där på olika sätt, bland annat gneom trepartssamtal.

– Vi känner oss trygga med våra utbildningar och ska nu ta ett samlat grepp så att vi formellt kommer att uppfylla alla krav, säger Stina Jeffner.

Gunilla Mårtensson är utbildningsledare vid Högskolan i Gävle där utbildningen ”Specialistsjuksköterska – Vård av äldre” får kritik.

– Det här är en utbildning som vi har tillsammans med fem andra lärosäten, vi ger en av kurserna.

Helt nätbaserad utbildningz

– Utbildningen är helt nätbaserad och det är inga träffar på skolorna.

– Vi får kritik för att vi inte har någon organiserad praktik, men det ska vi ordna även om det är svårt att hitta handledare då det är stor brist på sjuksköterskor som har den här kompetensen.

Vid Högskolan i Gävle har utbildningarna ”Specialistsjuksköterskeexamen – Distriktssköterska” och ”Vårdvetenskap – magisterexamen” fått omdömet hög kvalitet. Detsamma gäller för utbildningen ”Vårdvetenskap – magisterexamen”  i Dalarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.