Det höga vattenflödet har skapat stora problem

Uppdaterad
Publicerad

Högt vattenflöde ställer till stora problem i framför allt Gävleborgs län där SMHI gått ut med en klass 2-varning.

SMHI har nu utfärdat en klass 2-varning för Gävleborgs läns inland. Det är mycket höga flöden i övre delar av Norralaåns vattendrag och flödet fortsätter öka. Det hela beror på snösmältningen i kombination med nederbörd som har fallit över området, uppger SMHI på sin hemsida.

Väg 531 i Gävle kommun från Laggarbo och en kilometer norrut är för närvarande avstängd på grund av översvämning. Det är oklart när vägen kommer att vara framkomlig.

Även tågtrafiken drabbas hårt av det höga vattenflödet.

Tåg från Stockholm central till bland annat Uppsala, Gävle, Borlänge och Falun – och omvänt – har drabbats av flera förseningar och en del inställda tåg på grund av höga vattenflöden mellan Knivsta-Uppsala. Det uppger Trafikverket, som inte heller vet när problemen kan vara åtgärdade.

Fastighetsägare varnas

Kommunalförbundet i södra Hälsingland går också ut och varnar fastighetsägare i området:

– Då flödena kan förväntas stiga ytterligare i de lokala vattendragen i de sydöstra delarna under kommande helg, exempelvis i Norrala- Trönöån i Söderhamns kommun, uppmanas fastighetsägare som tidigare varit utsatt för översvämningsproblematik att se över sina fastigheter och att följa läget på SMHI:s hemsida, skriver avdelningschef Michael Lindbergi ett pressutskick.

I Skutskär fortsätter vattnet att stiga runt Resecentrum och Marnvägen  är delvis översvämmad och det finns risk för underminering.

Efter ett möte mellan Älvkarleby kommun, Stora Enso, Trafikverket och räddningstjänsten på fredagseftermiddagen planeras nu en förbättring av utflödet vid Stora Enso för att hindra vattnet från att stiga ytterligare.

Förhoppningen är att det också ska innebära att nivåerna börjar sjunka. Det skriver Älvkarleby kommun i ett pressmeddelande.

Kulmen kan komma till helgen

I östra Svealand och sydöstra Gävleborgs län, norra Kalmar län och i Östergötlands läns kustområde råder för tillfället en klass 1-varning.

Lokalt kan flödet dock närma sig ett klass 2-flöde.

Flödet förväntas kulminera de närmsta dagarna.

Flugboån i Knäktåsen utanför Kilafors är en av de som drabbats.

– Just i den här ån är vattennivån tre till fyra meter högre än normalt, säger Inge Hallman, styrkeledare vid räddningstjänsten i Hälsingland.

Förklaring av varningsklasserna

  • Klass 3 Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.
  • Klass 2 Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.
  • Klass 1 Väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.